Een goed initiatief is het delen waard: een klankbordgroep van patiënten bij de tandarts

Inspraak bij de tandarts lijkt een paradox. Het ‘plaats delict’ is je mond en wat weet je daar eigenlijk van? Wat mag je van een behandeling verwachten? Informeert de tandarts je wel over eventuele keuzeopties? De kosten van de behandeling zijn daarentegen erg transparant. Je krijgt de rekening immers thuisgestuurd. Maar kun je die op de juiste manier interpreteren? Heb je gekregen wat er op die rekening staat? En was die behandeling ook wel echt nodig? Afgelopen maand hield de NPCF een meldactie ‘Wat is uw ervaring met uw tandarts of mondhygiënist?’ Een goed initiatief, maar ik pleit voor het structureel inbedden van de ontmoeting tussen tandartsen, assistenten en patiënten.

Klankbordgroep van patiënten 
Ik heb bij een middelgrote tandartsenpraktijk een klankbordgroep van patiënten opgericht. Hun waarderingen op Zorgkaart Nederland waren niet al te best. En daarom wilde deze groep tandartsen en hun assistenten graag in gesprek met patiënten. Wat verloopt er volgens de patiënten niet goed en hoe kan het beter? En niet in een eenmalige sessie, maar hoe zorg je ervoor dat met patiënten in gesprek gaan over de geleverde zorg structureel wordt ingebed in de organisatie? 

Bij deze gemotiveerde tandartsen leid ik nu twee keer per jaar zo’n bijeenkomst. Een verrassende uitwisseling van ervaringen tussen patiënten en medewerkers van de tandartspraktijk. Met één duidelijke agenda waarin alles een keer aan bod komt. Het logistiek proces, de ontvangst, de verblijfruimten van de praktijk, de bejegening, de behandeling en ontwikkelingen.

Wat levert dit veel op!
Om te beginnen eindelijk dat goede gesprek over knellende kwesties: waarom kan ik niet even tussendoor geholpen worden? Waarom blijft die patiënt ondanks uitleg nog steeds dezelfde vragen stellen? Een kijkje in elkaars ‘keuken en beleving’ verheldert en draagt bij aan vertrouwen. Goede voorstellen om de zorg en logistiek te verbeteren zijn ook een mooie opbrengst. Soms zo simpel om te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan de foto van het behandelteam. Bij die arts op de foto ben ik vorige keer geweest!

Een cadeau voor je medewerkers en patiënten
Deze patiënten zijn ambassadeurs van de kliniek geworden. Ze zijn verbonden en vertellen dit verhaal. De veranderingen maken verschil voor de patiënten en de medewerkers. Behandelaars in de mondzorg: neem het heft eigen hand en nodig patiënten uit voor een klankbordbijeenkomst. Een cadeau voor je medewerkers en patiënten!

Marjolein Spronk werkt in opdracht voor diverse patiëntenorganisaties en zorgorganisaties in de functie sparringpartner, beleidsmedewerker of projectleider.

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Spronk, info@kwaliteitsklankbord.nl
Marjolein Spronk

Reageer