A patient-centered network approach to multidisciplinary-guideline development: a proces evaluation

Een geïntegreerde set van richtlijnen (4 monodisciplinair en 1 multidisciplinair) is ontwikkeld volgens een nieuwe 'patient-centered' netwerk aanpak. De verschillende medische trajecten die mensen doorlopen bij vruchtbaarheidsproblemen vormden het uitgangspunt voor de set van richtlijnen. Patiënten waren betrokken gedurende het gehele traject.

In deze publicatie beschrijven de onderzoekers een gedetailleerde evaluatie van het proces, de ervaringen van de betrokkenen en de benodigde tijdsinvestering.

Den Breejen et al.: A patient-centered network approach to multidisciplinary-guideline development: a proces evaluation. Implementation Science 2014 9 :68

Beschrijving: 

Het netwerk bestond uit een stuurgroep met 5 richtlijnexperts, 1 implementatie-expert en een project coördinator. Verschillende werkgroepen met daarin de relevante medische specialisaties vertegenwoordigd en 2 patiëntvertegenwoordigers van Freya, werkten aan de verschillende richtlijnen. Informatie van patiënten werd achterhaald via 12 exploratieve interviews en met behulp van een wiki-based tool: Freyawiki.

De 4 monodisciplinaire richtlijnen behandelen hoofdzakelijk de medisch-technische aspecten van de zorg bij vruchtbaarheidsproblematiek. De multidisciplinaire richtlijn beschrijft de overall route die mensen met vruchtbaarheidsproblemen afleggen bekeken vanuit organisatorisch, medisch-technisch en patiëntperspectief.

De betrokkenheid van patiënten gedurende het gehele traject wordt omschreven als intensief, maar vooral ook waardevol. In de uiteindelijke multidisciplinaire richtlijn zijn aanbevelingen terug te vinden vanuit de verschillende invalshoeken. De onderzoekers concluderen dat deze patient-centered netwerk aanpak vooral geschikt is voor patiënten die meerdere, complexe zorgpaden afleggen.

Download(s): 
PDF icon Den Breejen et al (Implementation Science)
Contact: 

Correspondentie adres:
Rosella Hermens
Scientific Institute for Quality of Healthcare, Radboud Universiteit Nijmegen
E: r.hermens@iq.umcn.nl

Tags: 

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.