Criterialijst en tool cliëntenparticipatie

De criterialijst en tool cliëntenparticipatie is ontwikkeld door de projectgroep 'Methodieken van cliëntenparticipatie' van het Expertisecentrum voor Innovatieve Zorg en Technologie (EIZT). Het instrument geeft antwoord op de vraag wat volgens EIZT belanghebbenden de belangrijkste criteria zijn voor succesvol participeren van cliënten binnen de resultaatgebieden Onderzoek, Toepassing van technologie en Implementatie van innovatieve zorg van het EIZT. Belanghebbenden voor dit project zijn: themaleiders/onderzoekers, cliëntenorganisaties en zorginstellingen.

Aan de totstandkoming van deze criterialijst en tool ging een literatuuronderzoek vooraf. Daarnaast is de informatie uit interviews met 18 belanghebbenden (o.a. onderzoekers en cliënten) verwerkt.

Kenmerken: 
  1. Criterialijst cliëntenparticipatie: ondersteunt cliënten en professionals bij het schrijven van een project-/onderzoeksplan, waarbij cliënten participeren. Het uitgangspunt daarbij is: betekenisvolle participatie die past bij het project/onderzoek. De criterialijst is ook geschikt voor beleidsmakers als leidraad of houvast om het onderdeel cliëntenparticipatie invulling te geven. Er is een criterialijst voor professionals en een aparte voor cliënten.
  2. Tool cliëntenparticipatie: een hulpmiddel voor cliënten en professionals bij de opstart, uitvoering en/of evaluatie van een project/onderzoek. Met de tool kan cliëntenparticipatie bespreekbaar worden gemaakt tijdens alle fasen van een project/onderzoek. Er is een aparte tool voor professionals en voor cliënten gemaakt.
Download(s): 
PDF icon Criterialijst en tool EIZT
Contact: 

W. Emonts
E: wencke.emonts@zuyd.nl

H. Smeets
E: hester.smeets@zuyd.nl

 

Tags: 

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd