Tool: Kinderen en jongeren actief in wetenschappelijk onderzoek: ethiek, methoden en resultaten van onderzoek met en door jeugd

Het boek beschrijft hoe participatief onderzoek met kinderen en jongeren op een wetenschappelijk en ethisch verantwoorde wijze uitgevoerd kan worden.

Deze publicatie is een initiatief van het Nederlands-Vlaams Platform Researching Children. Onderzoekers vanuit verschillende disciplines (pedagogiek, antropologie, sociologie en rechten) en verschillende onderzoeksvelden (waaronder jeugdzorg, gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en ruimtelijke ordening) hebben bijgedragen aan het boek. De interdisciplinaire samenwerking maakt het mogelijk om een multidimensionale visie te geven op participatie van kinderen en jongeren in onderzoek. Het boek staat onder redactie van: Christine Dedding, Kitty Jurrius, Xavier Moonen en Leo Rutjes en is te bestellen via www.lannoocampus.nl.

Kenmerken: 

 Per hoofdstuk wordt een aantal vragen beantwoord, waaronder:

  • Wat zijn argumenten voor en tegen participatie van kinderen en jongeren in onderzoek zijn? En wat zijn richtlijnen voor verantwoord participatief onderzoek?
  • Met welke ethische codes en richtlijnen dient men rekening te houden?
  • Wat zijn de randvoorwaarden voor betekenisvolle participatie? En wat zijn geschikte methodes van onderzoek?
  • Wat zijn de opbrengsten van onderzoek waarbij kinderen en jongeren actief worden betrokken?
  • Welke uitdagingen kent participatief onderzoek met kinderen en jongeren?
  • Wanneer is participatief onderzoek met kinderen en jongeren kwalitatief goed onderzoek? Aan welke criteria moet dit voldoen?
  • Hoe creëer je een daadwerkelijke en duurzame verbetering van de kwaliteit van de leefsituatie van kinderen en jongeren, met behulp van participatief onderzoek?

De vele praktijkvoorbeelden maken duidelijk wat de participatie van kinderen en jongeren bij onderzoek kan opleveren.

Contact: 

Christine Dedding
Assistent professor
Athena Instituut, VU, Amsterdam
E: c.dedding@vu.nl

Tags: 

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd