Patiëntenorganisaties

Wat kan ik verwachten als patiëntvertegenwoordiger?
Uw ervaringen geven zorgverleners en onderzoekers inzicht in wat belangrijk is bij kwaliteit van de zorg. Op Participatiekompas vindt u praktijkvoorbeelden van patiëntenparticipatie. Deze voorbeelden geven een beeld van hoe u in een specifieke situatie te werk zou kunnen gaan en wat u kunt verwachten. De betrokken patiënt-/cliëntvertegenwoordigers geven tips en randvoorwaarden waar u uw voordeel mee kunt doen. Bij ervaringen vindt u de persoonlijke verhalen van mensen die in een project als patiëntvertegenwoordiger participeerden. U vindt er ook bijdragen van onderzoekers en zorgverleners, die vertellen hoe zij de samenwerking hebben ervaren.

Zijn er tools waar ik als patiëntvertegenwoordiger gebruik van kan maken?
Participatiekompas bevat vele tools en handreikingen die u kunnen helpen bij de inbreng van het patiëntenperspectief in onderzoek en beleid op het gebied van kwaliteit van zorg. Ook vindt u informatie hoe u de verschillende methoden voor patiëntenparticipatie effectief kunt toepassen. Met een filter kunt u zoeken naar een methode of tool die bij uw situatie past.

Waar vind ik trainingen voor patiëntvertegenwoordigers?
U wilt goed voorbereid aan een traject beginnen. Dat kan! Op Participatiekompas vindt u een actueel overzicht van trainingen op het gebied van patiëntenparticipatie. De redactie verzamelt het trainingsaanbod van organisaties, zoals PGOsupport, en geeft per training een beknopte beschrijving van de inhoud en doelgroep. U vindt er bovendien een directe verwijzing naar de aanbieder.

Overige informatie
Kijk voor achtergrondinformatie over patiëntenparticipatie, publicaties van wetenschappelijk onderzoek en algemene rapporten ook eens in de kennisbank.